Ritmestoornissen van de slaap (CRSD)
De medische term van deze groep van slaap-/waak ritmestoornissen is circadiane ritmestoornissen van de slaap. Circadiaan wijst op terugkerende processen of activiteiten op basis van onze biologische klok. De lichaamstemperatuur, diverse hormonen maar ook de slaap houden zich een 24-uurs-ritme. Dat slaapritme wordt vrij nauwkeurig geregeld door die biologische klok. Deze wordt bijgestuurd door bijv. daglicht en dus het dag/nacht licht ritme. Zo’n ritmestoornis kan kortdurend zijn en snel ook herstellen, zoals bij bijv. jetlag, of bij ploegendiensten.
Anders is dat bij het chronisch verstoorde slaapritme, zoals het verlate slaapfase syndroom. Hierbij heeft de slaper door structureel veel te laat te gaan slapen het slaapritme naar laat in de nacht verschoven. Bijv. pas om 03.00 slaapbehoefte en dan ongestoord slapen tot 11.00 in de ochtend. Vroeger naar bed toe gaan werkt dan niet meer, immers er is op dat tijdstip nog geen slaapbehoefte. Het effect is vaak vooral sociaal. Boze werkgevers over de werknemer die altijd te laat komt, of omvalt van de slaap als de werknemer wel op tijd komt. Problemen met de studie door het missen van onderwijs. Soms ook klachten vermoeidheid, concentratie, geheugen en stemming omdat de slaper niet kan toegeven aan het afwijkende slaapritme en daardoor te kort slaapt.
Bij het NSI kunt u ook terecht voor de analyse van deze slaapstoornissen. Vaak wordt het polysomnografie onderzoek dan uitgebreid met onderzoek naar melatonine productie en een zgn. actigrafie, ofwel een lange (7-14 dagen) slaap/activiteit registratie met een speciale medische smartwatch (actograaf).
Voor de behandeling van deze stoornis zullen wij of via uw huisarts, of waar mogelijk via ons eigen netwerk verwijzen naar een chronotherapeut.