Hypersomnie (overmatige slaapbehoefte)

Hypersomnie (overmatige slaapbehoefte)

Af en toe de behoefte om een dutje te doen is nog niet hetzelfde als de diagnose hypersomnie. Ook een keer een nacht van 12 uur slaap is nog geen hypersomnie. Is er echter structureel sprake van een onbedwingbare behoefte om buiten de normale slaaptijden te slapen, of valt u vaak spontaan in slaap op de dag, dan zou er sprake kunnen zijn van hypersomnie. Hypersomnie kan ook nog het gevolg zijn van een andere (slaap)stoornis, zoals slaapapneu.

Vaak komt bij het vermoeden van ‘overmatige slaapbehoefte’ ook de vraag hoeveel slaap is normaal aan de orde. Deze vraag is gelukkig vrij makkelijk te beantwoorden. Internationaal is afgesproken dat alles tussen 6-10 uur slaap per nacht normaal is, als de slaper daarmee overdag goed kan functioneren.

Veel van de aandoeningen in deze groep zijn zeldzaam, tot zeer zeldzaam. De meest voorkomende is de overmatige slaapbehoefte zonder duidelijke oorzaak (idiopathische hypersomnie).

Soms zijn aanvullende onderzoeken noodzakelijk, zoals een test met de naam Multiple Sleep Latency Test (MSLT), waarbij de mate van overmaat aan slaapbehoefte wordt gemeten. Voor deze vormen van diagnostiek werkt het NSI samen met partners.

Voor de zeldzame diagnose als bijv. narcolepsie verwijzen wij naar expertise centra.

Behandelingen